Okské nože = tradice a kvalita

Město Pavlovo na Oke se proslavilo již v 16. století díky kovářským mistrům, kteří dodávali chladné zbraně a lovecké nože na carský dvůr již za cara Ivana Hrozného. Díky této tradiční výrobě se pojem OKSKÉ NOŽE ustálil jako označení kvalitních a řemeslně precizně zpracovaných nožů z oblasti na pravém břehu řeky Oky. Jedná se o typ nože s malou, nebo žádnou záštitou, jednoduchý tvarem, stavěný nikoli na okrasu, ale především na účelnost.

Okské nože mají většinou čepele s plochým výbrusem, bez příkras, úhel ostří okolo 30°, střenky ze dřeva, nebo z parohu (kosti). Pouzdra nožů jsou vyrobena z 5 mm silné hověziny, která je sešita silnou dratví a na nejvíce namáhaných místech vystužena kovovými nýty. Jsou jednoduchá, kryjící nejen čepel, ale i většinu střenky. K opasku jsou připojena na otočném čepu, nebo volném poutku, aby nedošlo ke zranění nositele při pádu, nebo při prodírání se těžkým terénem. Zároveň takové pouzdro umožňuje rychlé tasení nože bez potřeby rozepínat poutko přes střenku.

V naší nabídce naleznete především lovecké nože, které se od sebe liší typem oceli, použité na čepel a druhy materiálů, z nichž jsou vyrobeny střenky. Oceli se používají od základních 65X13 (odpovídá evropskému označení 420), přes 95X18 (440), 110X18 (440C), R12 (HSS – rychlořezná ocel), X12MF (D2) a nakonec to nejluxusnější – dvousetvrstvá damašková ocel, skládaná z nástrojových ocelí C80W1 a 110WC20 a ložiskové oceli 100Cr6.

Na střenky nožů se používají nejrůznější materiály, např. dřeva afrických stromů sapeli, padouk, wenge a bubingo, pruhy březové kůry kvůli vynikajícím tepelným vlastnostem při práci v zimě a nakonec hovězí kůže v pruzích, která zajišťuje jistotu úchopu. Záštity jsou vyrobeny z nerezavějící oceli, mosazi, nebo bronzu. U některých nožů záštita chybí úplně, ale tvar a meteriál střenky ji nahrazuje, takže jen velmi těžko dojde při práci s nožem ke sklouznutí ruky na ostří čepele.

Celkově jsou okské nože zárukou velice kvalitního zpracování a prvotřídních materiálů, to vše za cenu, která je bezkonkurenční a na českém trhu podobnou nenajdete.

Pokud si nejste jisti, napište nám, rádi vám poradíme s výběrem toho správného nože pro Vás, nebo pro Vaše blízké.

Jak vybrat ten správný nůž?

Každý lovec, tremp, či myslivec, nebo prostě ten, kdo nůž chce, by měl mít na opasku kvalitní lovecký nůž. Tento nástroj se pro něho stane nepostradatelným pomocníkem a stálým společníkem. Ale tento nůž je nutné správně vybrat

Především by mělo být jasné, jaký typ nože vybrat, zda zavírací, nebo s pevnou čepelí? Je třeba poznamenat, že pevná čepel je výhodnější z hlediska snadného používání a hygieny. Je mnohem jednodušší ji vyčistit od prachu, krve nebo tuku: stačí ji otřít hadříkem, nebo opláchnout vodou. U zavíracího nože to tak jednoduché není. Je to z důvodu jeho konstrukce, kterou tvoří pojistky, čepy, otvory apod. V případě, že hodláme s nožem hodně pracovat, je lepší zvolit nůž s pevnou čepelí.

Musíme si uvědomit, že univerzální produkty neexistují. Proto se každý z nás musí rozhodnout, který typ mu vyhovuje nejlépe a je pro něho uživatelsky příjemný. Univerzální jsou modely Norek, Candát, Jeseter, Jezevčík, Orel, Nosorožec a droppoint modely jsou Bizon, Sumec, Kanec. Pro ty, kteří chtějí lovit drobnou zvěř, bude tenčí čepel vhodnější a pro velkou zvěř bude vhodnější silnější čepel. Chceme-li lovit vodní ptactvo, stačí se omezit na malý zavírací model s klipem. Stahovací nůž se používá pouze ke stahování zvěře, takže je nutno ho zakoupit zvlášť.

Když kupujeme nůž na lov, je třeba věnovat pozornost kvalitě oceli, z níž je vyroben. Pokud chceme, aby nám nůž věrně sloužil, zúžíme výběr oceli na tvrdost nejméně 57 HRC. Taková slitina bude mít optimální chemické složení a bude mít pozitivní vlastnosti. Je možno si pořídit i nůž z damaškové oceli, i když vychází o trochu dráže. Zvýšená cena nože bude vyvážena jeho vlastnostmi a jedinečným designem. Ve většině případů jsou dobré lovecké nože vyrobeny z obyčejné nerezové oceli. Vhodné jsou oceli třídy 65x13, 95x18, 110x18, Х12МF. Čepele jsou odolné a snadno se ostří.

Ostření čepele – to je další důležitý faktor, který je třeba vzít v úvahu při výběru. Ideální úhel ostření je 30-35°. Taková čepel bude schopna provádět různé operace (dokonce i sekat kosti a malé větve) a současně zůstane ostrá po dlouhou dobu.

Měli bychom zapomenout na čepel s pilovými zuby. Takové zuby jsou velmi užitečné pro řezání tvrdých materiálů, ale pro lovce jsou zcela zbytečné.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat střence, jejímu designu a kvalitě. Materiál, z něhož je střenka vyrobena, může být různý. Habr, buk, bříza nebo paroh jsou pro to nejlepší. Syntetické materiály by měly být vybírány podle vlastního uvážení, protože každý z nich má své vlastní plusy a mínusy. Kovová střenka by měla být ihned vyřazena.

Nekupujeme příliš velký a těžký nůž: bude méně všestranný a obtížně ovladatelný. Je lepší zvolit ve prospěch pohodlí. Nůž by neměl poškodit dlaň a způsobit puchýře.

A konečně, dobrý lovecký nůž musí mít nutně pochvu!

Udělejte radost sobě nebo někomu blízkému, pořiďte Okský nůž.